JuridicUtile

Ce este extrasul de carte funciara

extras de carte funciara

Rolul extrasului de carte funciara este de a oferi informatii din cartea funciara despre un imobil. Acesta este necesar in diferite situatii precum vanzarea imobilului, racordarea sau contractarea utilitatilor (gaze, apa, energie electrica), inchiriere imobil, obtinerea unui credit etc.

Orice bun imobil, fie ca este apartament, casa, teren sau constructie, trebuie sa aiba o carte funciara. Aceasta ofera informatii de natura juridica despre imobil precum, drept de uzufruct, abitatie viagera, propietari etc.

Tipuri de extras de carte funciara

Extrasul de carte funciara poate fi de trei tipuri, fiecare dintre ele fiind folositor in diferite situatii.

  • extras de carte funciara pentru informare
  • extras de carte funciare pentru autentificare
  • extras de carte funciara in extenso

Extrasul de carte funciara pentru informare, dupa cum ii spune si numele are un scop pur informativ. Documentul poate fi solicitat de catre oricine, nu doar de propietar, punand astfel la dispozitie oricui informatii precum numele propietarului, sarcinile ce greveaza imobilul daca este cazul, descrierea imobilului si metrajul. Extrasul de carte funciara pentru informare este folosit de regula pentru obtinerea unui credit sau racordarea la utiliitati.

Extrasul de carte funciara pentru autentificare este poate cel mai important dintre ele. Acesta se solicita in momentul cand se doreste tranzactionarea propietatii. Acest tip de extras are o valabilitate de doar 10 zile, fiind solicitat astfel doar in momentul tranzactiei. In aceste 10 zile de valabilitate a extrasului nu pot fi facute modificari in cartea funciara a imobilului.

Extrasul de carte funciara in extenso, spre deosebire de celelate doua tipuri, ofera nu doar informatiile de la momentul solicitarii, ci si informatii despre imobil din trecut, practic un istoric al acestui din momentul primei inregistrari in cartea funciara pana la ziua solicitarii.

De unde se obtine extrasul de carte funciara

Extrasele de carte funciara, despre oricare din cele trei tipuri am vorbi, se obtin de la OCPI (oficiul de cadastru si publicatie imobiliara) in urma unei solicitari. Pentru a solicita un extras de carte funciara se completeaza o cerere simpla si se depune la ghiseul OCPI. Programul cu publicul este 8.30 – 14.00.

Extrasul de carte funciara pentru informare poate fi obtinut si online direct pe site-ul ANCPI

Durata eliberarii unui extras este de maxim 2 zile lucratoare (luni-vineri), ziua in care s-a depus cererea nefiind socotita.

Pretul unui extras de carte funciara

Pretul extrasul de carte funciara variaza in functie de tipul extrasului dorit. Vedeti grila de preturi mai jos.

  • extras de carte funciara pentru informare – 20 ron
  • extras de carte funciara pentru autentificare – 40 ron
  • extras de carte funciara in extenso – 5 ron pentru fiecare pagina (fata/verso)

Se pot face si solicitari de eliberare ”la urgenta”, acestea avand un regim special pentru care se aplica taxa de urgenta in cuantum de 100 ron.

Un comentariu la „Ce este extrasul de carte funciara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *