Utile

Ce este indiviziunea

Dupa cum ne spune DEX-ul, indiviziunea este un ”Drept de proprietate exercitat de mai multe persoane în același timp, fiecare cu o cotă-parte, asupra unui bun considerat indivizibil”, aceasta ar fi o explicatie simpla a acestui cuvant.

Termenul de indiviziune este des intalnit in imobiliare si are o complexitate destul de mare, fiecare speta avand un specific al ei.

Cele mai des intalnit cazuri de indiviziune in imobiliare sunt in urma divortului (doi soti detin impreuna unul sau mai multe imobile) si in cazul succesiunii, numita popular mostenire (succesorii sau mostenitorii de drept detin fiecare in cota parte mai mica sau mai mare drepturi de propietate asupra unui imobil).

Indiviziunea poate aparea deasemenea in momentul cand un bun imobil este achizitionat de mai multi indivizi inca de la inceput.

Cei ce detin un bun in indiviziune, se numesc coindivizari.

Indiviziunea, la fel ca si propietatea comuna este exprimata in cote-parti, cu mentiunea ca fiecare coindivizar are o cota parte abstracta din bun si nu una concreta, exclusiva.

Nu confundati indiviziunea cu propietatea comuna pe cote-parti. Aceasta se refera la propietatea asupra unui bun bine determinat si reprezinta o modalitate a dreptului de propietate comuna, spre exemplu scara unui bloc (bun comun al tuturor locatarilor din acelui bloc).

Un comentariu la „Ce este indiviziunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *