NoutatiUtile

Corona Virus si criza in imobiliare

corona virus imobiliare

Despre o eventuala criza imobiliara s-a mai scris pe blog, insa acum s-au schimbat putin datele problemei.

Dupa cum probabil ati vazut in media, cum noul virus chinezesc, ”Corona Virus”, sau ”Covid 19” asa cum mai este denumit, a lovit serios economia Chinei si a Italiei, dar va avea impact mondial? Raspunsul simplu DA! Efectele virusului se vor resimti in economia mondiala.

Se va ajunge la o noua criza financiara cum se grabeste pro tv-ul sa ne spuna?

Evolutia situatiei este foarte importanta pentru a putea oferi un raspuns precis la intrebarea de mai sus. Dupa cum bine stiti, majoritatea produselor vin din China, tara foarte puternica economic pe plan mondial si cel mai mare producator! Atat exporturile cat si productia din China au fost grav afectate, fapt care duce la un efect de domino afectand puternic si restul lumii.

Alt lucru ingrijorator este situatia din Italia, primul ministru tocmai a declarat in aceasta seara ca aceasta isi inchide granitele, nu mai intra nimeni, nu mai iese nimeni! Asadar virusul loveste puternic si in Europa!

Urmatoarele 20-30 de zile sunt extrem de importante pentru viitorul economiei mondiale si europene. Masurile luate de Italia sunt fara precedent in istorie, ramane de vazut daca virusul va putea fi retinut si astfel efectele sale in economie sa fie stopate.

Frica populatiei duce la o lipsa acuta a cererii, multi intreprinzatori isi vor inchide portile in zilele sau saptamanile ce urmeaza, unii mai repede, altii mai tarziu, in functie de domeniul de actrivitate.

Adunarile de oameni sunt interzise, alt factor care creeaza pierderi mari companiilor precum celor ce se ocupa de targuri spre exemplu. Citeam recent pe un grup de facebook cum un antreprenor se plangea ca a pierdut 200.000 euro in cateva secunde, imediat cum adunarile de oameni au fost interzise.

Nesiguranta populatiei duce la pastrarea economiilor. Starea de panica si nesiguranta care domneste in Europa dar mai ales pe plan mondial face ca lumea sa se limiteze la strictul necesar si sa tinda mai degraba spre a economisi pentru ”vremurile grele ce vin” decat sa cheltuie.

Asadar, sa recapitulam factorii ne indreapta cu pasi repede spre criza financiara:

  • Italia, ”jucator” important pe plan european, isi inchide portile
  • Productia si exporturile Chinei sunt grav afectate
  • Frica si panica populatiei limiteaza consumul
  • Economia mondiala inca nevindecata complet, intra intr-un soc pe inlantuirea oferta – cerere

Se va resimti criza Corona Virus in imobiliare?

Cu siguranta da! Piata se va bloca din toate punctele de vedere. Consumul scade, lumea tinde sa ”tina banii la saltea” in aceasta perioada, iar daca nu exista lichiditati in piata si vanzarile imobiliare vor scadea, fapt ce va duce la scaderi de pret in imobiliare.

Frica ii face chiar si pe cei care aveau in plan o achizitie imobiliara in perioada urmatoare sa astepte vremuri mai bune, chiar si in Romania domneste nesiguranta in randul populatiei.

Lipsa de consum va duce la incapacitatea de plata a multor companii, astfel si conditiile de creditare oferite de banci vor fi mult mai stricte.

Este o perioada buna pentru a vinde sau pentru a cumpara?

Cu siguranta este o perioada buna pentru a vinde! Este imposibil ca preturile in imobiliare sa mai creasca in perioada urmatoare, daca esti multumit de ce poti obtine in acest moment pentru un imobil, nu mai sta pe ganduri, vinde!

In general, este bine sa cumperi cand preturile ating un prag minim, in ”apogeul” crizei, asadar nu este un moment tocmai bun pentru achizitii imobiliare. Cel mai bine este sa astepti sa vezi ce se intampla in perioada imediat urmatoare si abia apoi sa iei o decizie.

Daca totusi esti conditionat de alti factori si esti ”obligat” sa cumperi, trebuie sa stii ca lumea nu se inghesuia si probabil esti unul din putinii care cumpara. Profita de situatie si negociaza pentru a obtine un pret cat mai bun.

Un comentariu la „Corona Virus si criza in imobiliare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *