NoutatiVanzari Imobiliare

De ce nu se fac vanzari imobiliare in perioada asta

vanzari imobiliare

Desi multe agentii si agenti imobiliari s-au grabit sa declare ca vanzarile imobiliare nu au ”inghetat”, si nu urmeaza o criza imobiliara, piata este moarta in momentul asta. Aceste lucru este influentat de o serie de factori care nu depind de noi. Exista bariere oarecum tehnice peste care nu se poate trece pentru a incheia o tranzactie.

Imposibilitatea de a face vizionari

Situatia in care ne aflam in momentul de fata, face ca vizionarile sa fie foarte greu daca nu imposibil de facut. Pe langa faptul ca agentii imobiliari se lovesc de reticenta vanzatorilor de a primi straini in imobil, este si interzis de noua ordonanta care permite deplasarea doar pentru stricta necesitate, iar achizitia unui imobil nu prea se incadreaza din punctul meu de vedere.

Am vazut ca multe agentii au apelat la ”tururi virtuale” si video prezentari ale propietatilor in locul clasicelor vizionari. Sunt insa reticent referitor la aceasta metoda de a vinde. Este adevarat ca in mod normal un tur virtual si o prezentare video ajuta o propietate, insa nu stiu cata lume este dispusa sa incheie tranzactia doar in urma unui tur virtual.

Lipsa certificatul de atestare fiscala

Directia taxe si impozite de unde se obtine certificatul de atestare fiscala necesar vanzarii unui imobil este inchisa, drept pentru care nu se pot incheia tranzactii.

Fiscalul este absolut necesar in momentul vanzarii unui imobil!

O varianta de rezerva ar fi semnarea unui precontract la notar cu avans mare (80-90% din suma), urmand ca in momentul cand situatia revine la normal sa se perfecteze si restul actelor. La modul general atat cumparatorul cat si vanzatorul vor fi reticenti la varianta asta, insa se poate realiza.

De notat ca datorita serviciilor oferite online, ANCPI inca functioneaza si astfel de pot trece sarcini in cartea funciara.

Incertitudinea din piata imobiliara

Incertitudinea pietei imobiliare este un alt factor important care duce la neperfectarea tranzactiilor in momentul de fata.

Marea majoritate, a eventualilor cumparatori in momentul de fata prefera sa astepte pentru a vedea evolutia preturilor in perioada urmatoare, dar exista si speculanti care vor cauta sa cumpere acum incercand sa obtina un pret foarte mic.

Nu doar cumparatorii sunt cei care asteapta. Vanzatorii deasemenea vor prefera sa astepte. Pretul unui imobil este dat de raportul dintre cerere si oferta, ori cererea in monetul de fata nu prea exista, astfel ca majoritatea vanzatorilor vor prefera si ei sa astepte pentru a vedea ce se intampla in perioada urmatoare decat sa vanda la un pret mic.

Piata chiriilor

In piata de chirii am observat o usoara scadere a ofertei si o apreciere a cererilor de chirii. Inchirierea de imobile este din punctul meu de vedere un segment care functioneaza si va functiona chiar si in perioada asta de criza.

Cresterea cererii de chirii a dus la o mica ajustare in sus a preturilor de inchiriere a imobilelor rezidentiale. Acest lucru se datoreaza diasporei care s-a intors in masa si acum isi cauta o locuinta, preferand sa inchirieze decat sa cumpere din cauza incetitudinii pietei de care va vorbeam mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *