Investitii si oportunitatiNoutatiUtile

Previziuni imobiliare 2020

previziuni imobiliare 2020

Piata imobiliara romaneasca din ultimii ani a fost intr-o crestera continua, cea romaneasca depasind chiar maximul istoric dinainte de criza imobiliara din 2008. Despre romani se stie ca sunt nascuti si educati sa aiba o ”cultura a propietatii”, Romania fiind tara cu cel mai mare procent de propietari din Uniunea Europeana. Vor continua cresterile de preturi ale imobilelor si in 2020?

Din anul 2009 cand criza imobiliara era in floare, anul 2019 a fost anul cu cel mai mic numar de tranzactii imobiliare la nivel national, 540.000, conform datelor furnizate de ANCPI. Comparand cu anul 2009, cand s-au efectuat 562.000 de tranzactii, putem observa o usoara scadere, ingrijoratoare pentru unii.

Consider ca in 2020 vom asista la o stagnare a preturilor in imobiliare, bineinteles in functie si de segmentul despre care vorbim. Stagnare care cu siguranta va fi urmata de o scadere in 2021, in primul rand din cauza plafonului mai mic pentru programul prima casa si a conditiilor mai stricte de creditare.

In anul anterior, 2019, s-a inregistrat deasemenea, tot conform statisticii ANCPI, cel mai mare numar de ipoteci inregistrat vreodata, 333.500. Acest numar raportat la numarul de tranzactii imobiliare, este unul imens, prevazandu-se deasemenea o creditare din ce in ce mai dificila pentru imobile, fapt ce va duce in final catre o scadere de pret.

Piata imobiliara rezidentiala

Personal consider ca deja asistam la o stagnare sau chiar o usoara scadere in unele cazuri, pentru imobilele cu mai mult de 2 camere, probabil din cauza conditiilor mai dificile de creditare. La o simpla cautare pe portalele imobiliare se poate observa, cu precadere in orasele provinciale, o diferenta destul de mica de pret intre un imobil cu 2 camere si unul cu 3 camere, situat in aceeasi zona cu aceleasi utilitati si finisaje.

Cei cu apartamente de de 2 camere, nu trebuie sa-si faca prea multe probleme. Avand inca o cerere destul de mare, acestea probabil isi vor pastra preturile ”in parametri” normali deocamdata.

Apetitul romanilor pentru investitiile imobiliare si cultura propietatii a acestora despre care va vorbeam initial, vor mai tine preturile sus o perioada.

Desi anul cu cele mai putine vanzari din 2009 incoace, a fost totodata anul in care dezvoltatorii au construit cel mai mult, fiind inregistrat un numar record de imobile noi aparute pe piata. Asadar, in timp ce oferta de imobile de pe piata creste, numarul mic de tranzactii ne spune ca cererea scade, fapt care in mod logic la un moment dat duce catre o limitare a preturilor pe piata imobiliara rezidentiala.

Piata imobiliara a cladirilor comerciale

Vorbind despre segmentul imobiliar comercial, probabil ca acesta nu va fi atins foarte tare. Romania este inca o tara atractiva pentru investitori, asadar spatiile industriale si logistice sunt inca la mare cautare, atat in capitala cat si in provincie si e posibil chiar sa asistam la mici cresteri de pret.

Centrele comerciale deasemenea sunt intr-o continua dezvoltare, neavand indicii pentru o scadere a consumului, probabil ca trendul de crestere sa continue si in acest an, 2020.

Piata imobiliara a terenurilor

Pe piata imobiliara a terenurilor deja se observa o stagnare care e posibil sa se transforme intr-o scadere in anul 2020. Numarul de proiecte imobiliare este in scadere fata de anii precedenti cand a avut un ”boom”, si aici estimez o scadere semnificativa a numarul de tranzactii pentru 2020.

Vine criza in imobiliare?

Ca si concluzie generala, contrar celor spus in media romaneasca, in 2020 vom asista la o stagnare, posibil usoara scadere atat a preturilor imobiliarelor cat si a numarului de tranzactii, fiind insa departe de o criza imobiliara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *