GhiduriUtile

Tipuri de agent imobiliar

abi

Multa lume se intreaba care sunt diferentele intre un Agent imobiliar si un Broker imobiliar, iar pentru a raspunde intrebarilor si a veni in intampinarea celor ce se pregatesc sa tranzactioneze imobiliare, incerc in randurile de mai jos sa explic pe intelesul tuturor fiecare tip in parte de agent imobiliar si ”fisa postului” a acestuia.

Unii agenti, pentru a se evidentia, cauta sa foloseasca denumiri pompoase pe cartile de vizita sau site-uri de prezentare, denumiri prectum ”asociat”, ”realtor” sau ”consultant”.

De cele mai multe ori, insusi agentii imobiliari care le folosesc nu inteleg acest titulaturi in intregime.

Teoretic, strict teoretic, oricine ofera servicii de consultanta in imobiliare ar trebui sa aiba o pregatire si o certificare pentru a profesa. Acest lucru este valabil insa in prea putine cazuri din pacate. In romania, imobiliarele sunt un domeniu cu un acces extrem de facil, practic oricine poate deveni agent imobiliar indiferent de pregatirea pe care o are, lucru care a dus probabil si la o asa reputatie proasta a agentilor imobiliari, reputati care insa pare ca tinde a se imbunatati in ultimii ani.

Exista asociatii imobiliare profesioniste care strang la un loc agentii imobiliari certificati. Aceste asociatii imobiliare ofera informatii deschise publicului referitoare la membrii lor. Astfel puteti verifica usor daca un agent este certificat sau nu si stradiul pregatirii acestuia, cu o simpla cautare dupa numele sau.

Broker Imobiliar

Un broker imobiliar, general vorbind este ”scolarizat” si pregatit mai bine decat un agent imobiliar, cel putin in teorie.

In Romania exista cateva moduri prin care se poate obtine certificarea de ”broker imobiliar”.

Asociatia Brokerilor Imobiliar puncteaza importanta alegerii unui broker cu licenta valabila atunci cand se doreste o colaborare. Brokerii ABI (asociatia brokerilor imobiliari) primesc traininguri si se specializeaza fiecare in functie de segmentul de piata pe care-l acopera si serviciile pe care acesta le ofera. Serviciile oferite de un broker ABI se supun atat codului etic cat si standardelor ABI.

Atunci cand un client este nemultumit, brokerul acestuia va raspunde in fata unei comisii de etica, fapt care ar trebui sa creasca increderea intr-un astfel de broker.

Contractele si documentele folosite de brokerii ABI in relatia cu clientii lor sunt standardizate pentru a oferi un plus de siguranta si pentru combaterea abuzurilor.

Brokerul Imobiliar are posibilitatea de a lucra independent pe ”cont propiu” sau de a angajat vanzatori imobiliari care sa lucreze pentru el.

Pentru a deveni broker imobiliar trebuie promovat un exeman, de regula mai dificil decat examenul pentru vanzatori imobiliari, standardele de broker fiind mai ridicate.

Broker Asociat

Brokerul asociat este un broker care lucreaza pentru alt broker imobiliar, fiind anagajat al acestuia, sau dupa cum ii spune si denumirea, ”asociat” sub o forma care poate sa difere de la caz la caz.

Desi un broker imobiliar poate lucra pe cont propiu, de cele mai multe ori, brokerii aleg sa colaboreze cu marile agentii imobiliare lucrand pentru acestea.

Dupa cum spuneam si mai sus, modul de colaborare difere de la caz la caz, in timp ce unii prefera sa primeasca un salariu fix din partea agentiei, altii lucreaza strict pe baza de comision, iar altii platesc chiar o taxa catre agentia de care apartin pentru a lucra sub brandul ei.

Agent Imobiliar

Agentul imobiliar lucreaza pentru un broker imobiliar ca si angajat al acestuia sau pentru o agentie imobiliar. Agentul imobiliar, spre deosebire de broker, nu are posibilitatea de a lucra pe cont propiu.

Angajatorul (brokerul imobiliar sau agentia) se face responsabil de actiunile agentului sau imobiliar si raspunde in fata comisiei ABI dupa cum spuneam mai sus.

In tara noastra oricine poate activa ca si agent imobiliar datorita faptului ca nu exista o regula sau o legislatie clara care sa trieze agentii. Pentru a obtine o certificare de agent imobiliar este totusi necesara diploma de 12 clase si promovarea examenului de bacalaureat.

Realtor®

Termenul de Realtor este mai putin cunoscut in Romania dar intalnit foarte des in pietele din afara. Titlul de Realtor este dat de Asociatia Nationala a Realtorilor (NAR). Facand parte din aceasta asociatie, atat brokerii cat si agentii imobiliari se obliga sa respecte un cod etic dar si sa plateasca o taxa anuala catre NAR.

De mentionat ca nu orice Broker sau Agent imobiliar face parte din aceasta Asociatie a Realtorilor, asadar nu toti sunt Realtori.

Exista si asociatii locale, precum Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari (APAIR), din care Realtorii fac parte.

APAIR a fost infiintata in anul 2010, iar un an mai tarziu, in 2011 a fost ”acreditata” de NAR iar din acel moment toti membrii Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari sunt Realtori acreditati.

Agent Listare

Agentul de listare este preactic un specialist in reprezentarea vanzatorului. Acesta are activitate specifica unui agent de vanzari fiind specializat in a promova o propietate pentru vanzarea cat mai rapida a acesteia.

Agentul de listare poate fi atat broker imobiliar cat si agent, fiind doar o ”ramificare” a meseriei.

Agentul de listare lucreaza strict in exclusivitate. Acesta semneaza un contract de reprezentare exclusiva cu clientul si va percepe comision doar de la vanzator.

Agent Cumparator

Agentul Cumparator este un specialist in reprezentarea cumparatorului. Acesta deasemenea lucreaza prin reprezentare exclusiva, precum agentul vanzator, diferenta fiind ca de aceasta data va reprezenta cumparatorul.

Agentul Cumparator se ocupa de identificarea si trierea ofertelor in functie de nevoile clientului sau, de negocierea pretului de achizitie cat si de verificarea documentelor necesare tranzactiei. In general agentul cumparator trebuie sa asigure incheierea in siguranta a tranzactiei, reprezentand interesele cumparatorului.

De multe ori, agentii imobiliari pot fi atat agenti cumparatori cat si agenti de listare (vanzatori), insa niciodata in cadrul aceleiasi tranzactii (conform codului etic).

Agent Intermediere Imobiliara

Intermedierea imobiliara este cea mai des intalnita practica la noi in Romania, fiind totodata si cea mai ”bolnavicioasa”. Agentul de intermediere este un agent imobiliar care reprezinta atat vanzatorul cat si cumparatorul, lucru catalogat ca fiind lipsit de etica, existand un confliect de interese.

Agentul intermediar isi va urmari in primul rand propiul interes, si anume acela de a vinde, abia mai apoi interesele vanzatorului si a cumparatorului.

Agentul imobiliar intermediar incaseaza comision atat de la vanzator cat si de la cumparator.

In multe state din SUA, serviciul de intermediere imobiliara a fost declarat ca fiind ilegal.

In concluzie, atunci cand alegeti un agent imobiliar care sa va reprezinte interesele intr-o tranzactie, nu ezitati sa il intrebati despre certificarile pe care le detine si chiar sa faceti verificari ale acestora pe site-urile oficiale.

Nu ezitati sa refuzati colaborari despre care nu sunteti siguri ca pot fi benefice tranzactiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *