UtileVanzari Imobiliare

Vanzare Imobil cu mai multi propietari

vanzare cu mai multi propietari

Nu rare sunt situatiile cand un imobil are mai multi propietari. Cateva exemple de astfel de imobile are fi bunuri achizitionate de catre 2 soti impreuna, imobil detinut de catre 2 sau mai multi parteneri de afaceri si cel mai des intalnit caz, imobil obtinut in urma unei mosteniri. Bineinteles ca exista si alte cazuri, dar cele prezentate mai sus sunt cele mai frecvent intalnite.

Pentru fiecare dintre ele exista solutii legale, nu foarte complicate. Acestea implica insa ceva costuri si timp consumat.

Atunci cand toti propietarii sunt de acord

Cazul fericit este atunci cand toti propietarii sunt de acord cu vanzarea. In acest caz, vanzarea se va face foarte simplu la notar ca orice alta vanzare imobiliara. In caz contrar, se apeleaza la instantele de judecat, lucru de evitat deoarece implica foarte mult pierdut si costuri ridicate pentru fiecare parte implicata.

Consultati lista cu acte necesare vanzarii unui imobil pentru a vedea ce trebuie sa prezentati notarului si retineti faptul ca fiecare dintre propietari va trebui sa solicite eliberarea unui certificat de atestare fiscala, acesta fiind necesar pentru perfectarea vanzarii.

Vanzare imobil cand unul din propietari nu este de acord

Cand unul dintre propietarii unui imobil nu este de acord cu vanzarea, celalalt poate vinde cota sa parte doar cu anuntul prealabil al cumparatorului. Sansele de a perfecta o astfel de tranzactie sunt insa extrem de mici, nimeni nu va dori sa isi imparta viitoarea locuinta cu un alt propietar, sau daca vei gasi un cumparator, acesta va oferi un pret mult mai mic fata de pretul pietei tinand cautand sa profite de situatie.

Solutia pentru vanzarea imobilului ca un intreg, este iesirea din indiviziune. Indiviziunea este termenul pentru dreptul de propietate al mai multor indivizi in acelasi timp (copropietari).

Daca in cazul unui teren spre exemplu, lucrurile ar fi mult mai simplu, iesirea din indiviziune este mai greu de realizat in cazul unui apartament sau case (nu se poate ingradi jumatate sau un sfert de apartament).

Solutia pentru aceasta speta este sulta, o suma de bani oferita celuilalt propietar, in fata notarului, pentru a detine 100% din imobil.

Exista si varianta cand instanta il poate obliga pe unul din propietari sa accepte o sulta, in urma unei evaluari, dar asta implica costuri mai mari si timp pierdut, calea amiabila fiind cea ideala intotdeauna!

Daca totusi intelegerea amiabila nu exista si se ajunge la instanta, cel mai bine este sa apelati la un avocat sau jurist specializat care va poate oferi consultanta juridica necesara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *